Asennanpas itse kesämökin puhallusvillan – helposti

Ekovilla IA -itseasennus on suunniteltu helppoa ja mukavaa omatoimista asennusta ajatellen. Voit hakea kauppiaaltasi vuokralle puhalluskoneen, jolla ylä- ja alapohjan eristystyö käy näppärästi. Puhalluskone ja isokin määrä eristettä kulkevat mukavasti henkilöauton peräkärryssä, sillä puhallusvilla on ekopakattu säkkeihin noin viidenteen osaan tilavuudestaan.

 

”Kun olet ajatellut, voit päätyä hyvin tärkeisiin ratkaisuihin”
 – Nalle Puh

Mitähän ne ajattelun jälkeen olevat tärkeät ratkaisut voisivat olla mökin eristämisessä? No esimerkiksi sellaisia, että minäpä asennan puhallusvillan itse. Kyllä, se on mahdollista ja kaiken lisäksi helppoa!

Ekovilla IA -itseasennus on suunniteltu helppoa ja mukavaa omatoimista asennusta ajatellen. Voit hakea kauppiaaltasi vuokralle puhalluskoneen, jolla ylä- ja alapohjan eristystyö käy näppärästi. Puhalluskone ja isokin määrä eristettä kulkevat mukavasti henkilöauton peräkärryssä, sillä puhallusvilla on ekopakattu säkkeihin noin viidenteen osaan tilavuudestaan.

Oletpa mistä päin Suomea tahansa, rautakauppiaasi on kokenut itseasennettavan Ekovillan myyjä. Ohjeita löytyy säkin kylkeen painettuna, saat myös kaupan varastolta opastusta koneen käyttöön.

Ja taas itse asiaan, eli miten homma hoidetaan, kun kone ja villat on saatu työmaalle. Aluksi muutama vinkki koneen käytöstä:

– Konetta voi liikutella pyöriensä varassa oikeaan paikkaan, kone laitetaan tasaiselle alustalle.
– Kiinnitä puhallusletku huolellisesti koneeseen ja vie letkun toinen pää sekä kaukosäädin puhalluskohteeseen.
– Tarkista aluksi, että koneen villasäiliö on tyhjä ja liitä kone verkkovirtaan. Villa kannattaa syöttää paloina, yhden säkin sisältö säiliöön kerrallaan. Pakkausmateriaalia tai muita vieraita materiaaleja ei laiteta villan joukkoon.
– Villaa ei sullota säiliöön kädellä tai muilla esineillä koneen ollessa käynnissä. Letkutukoksen sattuessa irrota letku ja poista tukos. Älä katkaise letkua.
– Koneella voi puhaltaa ainoastaan Ekovilla-eristettä.
– Koneen vikatapauksessa ilmoita koneeseen tulleesta viasta ja vian laadusta koneen vuokraajalle. Säilytä kone sateelta suojassa myös kuljetuksen aikana.
– Tarkempia ohjeita saat täältä.

Yläpohjan rakenne kunnossa

Olet varmaan tehnyt rakenteet ohjeittemme mukaan. Ilmansulkupaperi on asennettu huolellisesti, räystäsalueella on tuulenohjain ja piippu on asianmukaisesti paloeristetty. Kun rakenteet ovat kunnossa, puhallusvillan asentaminen on helppoa ja lopputulos on hyvä.

Puhallusvillan asentaminen yläpohjaan

Puhallusvillan asennus aloitetaan yläpohjan kauimmaisesta nurkasta ja lopetetaan sisäänmenoaukolle. Voit merkata puhallusvillan halutun paksuuden kattorakenteisiin, tai käyttää mittakeppiä oikean eristepaksuuden saamiseksi. Vaikka Ekovilla on hienojakoinen eriste, pinnan saaminen puhaltamalla ihan tasaiseksi on haasteellista. Mutta älä huolestu, pienet pinnan vaihtelut eivät ole olennaisia.

Puhallusvillaa alapohjaan

Ekovillan puhallusvilla asennetaan alapohjaan yleensä, kun lattia ei ole paikoillaan. Puhallus suoritetaan lattiapalkkien väliin. Koska eriste on irtokuitua, saadaan painuma hallittua eristeen tiheyttä nostamalla, eli puhaltamalla ylipaksuuteen ja tiivistämällä. Tiivistämisen voit hoitaa kohtisuoraan painamalla, työvälineeksi käy riman päähän kiinnitetty levyn kappale.

Tuohon puhallustouhuun tarvitset hyvän kaverin, joka syöttää villaa koneeseen. Tai syötä sinä eriste ja päästä kaverisi puhaltamaan. Tärkeintä on, että työ tehdään hyvällä mielellä ja kunnolla!

 ”Ei mikään jännittävä tunnu paljon miltään, kun sitä ei voi jakaa kenenkään kanssa. Kahdestaan on paljon miellyttävämpää”

Nalle Puh

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen