Terasetin tietokoneiden purkutoiminta vaatii vastuullisuutta laajalla rintamalla

Teraset käsittelee käytöstä poistettuja tietokoneita vastuullisesti, tietoturvan ja ympäristön vaatimukset huomioiden. Hallitilan remontissa kotimaisuus ja ekologisuus ohjasivat materiaalivalintoja.

Teraset Finland Oy on vuonna 2002 perustettu yritys, joka myy pääosin käytettyjä tietokoneita ja kaikkea niihin liitettävää, mutta myös kunnostaa uusiokäyttöön tai purkaa esim. vakuutusyhtiöiden käytöstä poistetut tietokoneet tietoturvallisesti. Purkaessa syntyviä jakeita käytetään teollisuuden raaka-aineina. Purkutoimintaa on toistaiseksi tehty kausiluonteisesti kesäaikaan, mutta kysynnän kasvaessa on tullut aika investoida ympäri vuoden palveleviin työtiloihin.

Vastuullisuutta tietoturvasta ja ympäristöstä

Osa Terasetin vastaanottamista, käytöstä poistetuista koneista, päätyy kunnostettuna myyntiin ja osa taas purettaviksi. It-laitteiden käsittelyssä ja purussa vastuullisuus saa monia muotoja: usein laitteissa voi olla tallennettuna arkaluonteista dataa, joka on tuhottava pysyvästi. Toisaalta laitteissa on lukuisia arvokkaita metalleja ja muita raaka-aineita, jotka täytyy käsitellä turvallisesti ja vastuullisesti. Purettavasta pöytätietokoneesta saadaan yhteensä 15 erilaista purkujaetta jatkokäsiteltäväksi. Siksi onkin tärkeää, että vanha konekanta ohjataan asiantuntevan toimijan käsiteltäväksi.

– Vastuullisuutta meiltä vaaditaan todellakin monella rintamalla, ja näin tulee ollakin. Laitteistoissa piilevä data tuhotaan siihen kehitetyllä ohjelmistolla, ja joskus on tarpeen ohjata muistiyksiköt erikseen vielä murskaimeen. Sitten on tietenkin ekologinen vastuullisuus, joka on meille tärkeää. Me ohjaamme koneista saatavat jakeet edelleen Kuusakosken käsiteltäviksi, sillä tiedämme että Suomessa materiaalit päätyvät kukin niille tarkoitettuun paikkaan. Jossain muussa maassa voisi olla huoli siitä, että kun arvokkaat metallit on kerätty, dumpattaisiin loppu jäte vain maakuoppaan, kertoo Terasetin toimitusjohtaja Seppo Jylhäaho.

Kysyntä palveluille kasvaa – nyt tarvitaan lisää tilaa!

Käytöstä poistettujen laitteiden purku on siis aikaisemin ajoittunut kesäajalle, mutta yritysten muuttuneet IT-toimintaympäristöt ulkoistuksineen ovat muuttaneet pelikenttää siten, että ulkoisille palveluille myös koneiden loppukäsittelyssä on yhä enemmän kysyntää.

– Meillä uskotaan, että kiertotaloudessa ja materiaalien vastuullisessa käsittelyssä on tulevaisuus. Purkupalveluiden kysynnän kasvun myötä päätimme käynnistää remontin purkuhallimme muuttamiseksi ympärivuotiseen käyttöön. Tässäkin hommassa totesimme, että haluamme valita vastuulliset materiaalit ja ratkaisut. Meidän tapauksessa se tarkoitti muun muassa puun ja suomalaisen työn käyttämistä aina kuin mahdollista, Jylhäaho kuvailee.

Hiilineutraali ja hengittävä puhallusvilla vastasi vaatimuksiin

Remontoitava halli sijaitsee Lopella ja se on rakennettu 1980-luvulla. Remontissa hallin runkorakennetta vahvistettiin ja halliin asennettiin eristys.

– Pohdimme ensin esim. polyuretaanieristettä halliin, mutta pienellä tutkimustyöllä selvisi, että tarjolla on myös hiilineutraali ja hengittävä suomalainen vaihtoehto, joka sopisi meille paremmin. Hallissa tehtävillä töillä on pieni katko vuoden vaihteen tiimoilla, ja hengittävällä eristemateriaalilla varmistimme, että rakenteet kestävät myös kylmänä käymisen ilman kosteuden aiheuttamia mahdollisia haittoja, Jylhäaho kertoo.

Halliin asennettiin Ekovilla puhallusvilla seinäruiskutuksena ja yläpohjapuhalluksena. Ennen päätöksen lyömistä lukkoon Jylhäaho oli yhteydessä Ekovillan neuvontaan:

– Ekovillan neuvontapuhelimessa sain hyvät ohjeet siitä, mitä muutoksia hallin harvaan rakenteeseen tarvitaan ennen puhallusvillan ruiskutusta. Ohjeet olivat selkeät ja neuvonnassa osattiin puhua ns. ihmiselle alan ulkopuolelta, Jylhäaho tuumii.

Terasetin halliin asennettu Ekovillan puhallusvilla on koko tuotanto- ja logistiikkaketjunsa varrelta hiilineutraali rakennusmateriaali. Ekovilla valmistetaan kierrätetystä puukuidusta, joka kerätään Ekovillan eri puolilla Suomea sijaitsevien tehtaiden lähialueilta.

– Kiertotalous, olemassa olevien materiaalien hyödyntäminen, hiilineutraalius ja kotimaisuus olivat meille tärkeitä arvoja, kun eristettä valittiin. Hengittävyys ja muuten loistavat tekniset ominaisuudet ovat tietenkin yhtä lailla tärkeitä, Jylhäaho päättää.