Blogisarjan ensimmäisessä osassa kerrottiin Eskon kesäprojektista muuttaa kylmä varastotila lämpimäksi askartelutilaksi. Lue tästä, miten Esko valmistautui hommaan! Tässä osassa Esko kertoo omin sanoin projektin etenemisestä:
Tuumasta toimeen
Aloitin remontin tyhjentämällä varaston, josta löytyi tavaroita, joita en muistanut olevankaan. Soitin myös sähköurakoitsijalle ja kysyin, miten toimitaan, kun tilaan tarvitaan kaksi uutta pistorasiaa ja myös kiinteät valaisimet pitäisi vaihtaa. Sähköurakoitsijan ohjetta noudattaen kaapeloin MMJ-kaapelin valmiiksi suunnitelluille pistorasiapaikoille ja jätin toisen pään lähelle jakorasiaa ammattilaisia varten. Myös kiinteiden valojen asennus jäi ammattilaisten vastuulle.
Yläpohjan eristeiden asentaminen
Suunnittelin puhaltavani Ekovillan itseasennettavan puhallusvillan yläpohjaan päätyluukun kautta, ja tätä varten tarvittiin uusi kulkuluukku. Sahasin ensin saranapuolen ja asensin valmiiksi saranat, seuraavaksi vahvistin luukun sisäpuolelta ja sahasin loputkin reunat. Asensin kulkusillat yläpohjaan, jotta myöhemmin myös sähkömies pääsee autokatoksen päälle tekemään työnsä. Kulkusillat asensin puhallettavan eristevahvuuden yläpuolelle. Yläpohjan reuna-alueissa oli huomioitava myös suunniteltu eristevahvuus. Tarvitsin reunoille tuulenohjaimet, jotta saan puhallettua reuna-alueille 400 mm Ekovillaa ja samalla varmistin yläpohjan hyvän tuuletuksen. Tässä vaiheessa katto oli vielä auki ja tuulenohjaimien asennus oli nyt helppo suorittaa.
Rakennusvalvonta muistutti minua tuuletuksen tärkeydestä. Minulla oli valmiiksi seinän alalaidassa tuloilmahormi, siihen vaihdoin vain pidemmän putken, jotta se yltää remontin myötä uuden, sisemmän seinäpinnan tasalle. Porasin myös poistoilmaputkelle toiseen nurkkaan seinän ylälaitaan reiän ja asensin putken. Hankin paketin, jossa oli myös aurinkopaneelilla toimiva tehostustuuletin.
Seuraavaksi pääsin koolaamaan seiniin mitallistettua ruodepuuta 48X48, jolla saavutetaan 150 mm seinävahvuus. Jätin koolauksen hiukan irti betonilattiasta, jotta saan ilmansulun asennettua alajuoksuun kiinni. Teippauksen päälle alajuoksuun kiinni suunnittelin laittavani vielä halkaistun 48 mm puusoiron varmistamaan ilmansulun pysyvyyden.
Kun koolaus oli valmis, alkoi Ekovillalevyn asennus. Työ oli helppoa, kun runkojako oli oikea ja leikkaamista täytyi suorittaa vain vähän. Vähäinen leikkaaminen kävi näppärästi Ekovillasahalla. Testasin muutamaa eri levyvahvuutta. Ensin laitoin suoraan 150 mm levyvillaa, mikä oli helppoa ja nopeaa. Seuraavaksi laitoin 50 mm + 100 mm päällekkäin. Tässä hoksasin, että on järkevää asentaa 100 mm eristelevy päällimmäiseksi. 100 mm Ekovillalevy on nimittäin hiukan jäykempää, eikä eriste sitten ”pullistellut” rungosta.
X5-ilmansulun asennus
Työ on nyt siinä vaiheessa, että seuraavaksi alkaa Ekovilla X5 ilmansulun asennus. Siinä on huomioitava limitykset ja huolelliset tiiveysteippaukset, jotta rakenne on täysin ilmatiivis. Ilmatiiveydestä on huolehdittava myös sähköjohtojen ja ilmanvaihtoputkien läpivientien teippauksessa. Ilmanvaihtoputkien läpiviennin tiivistän Ekovilla X läpiviennillä. Kattoon asennetaan X5-ilmansulkupaperin päälle lautakoolaus ennen OSB-levyjen asennusta.
Asiantuntijan ohjeilla on tästä hyvä jatkaa eteenpäin. Sinäkin voit ottaa yhteyttä Ekovillan neuvontaan!