Kohti hiilineutraalia rakentamista

Haluat suunnitella kodin, joka on hiilineutraali koko elinkaarensa ajan? Valitsemalla pienen hiilijalanjäljen omaavia rakennus­materiaaleja ja rakenneratkaisuja se onnistuu! Voit myös valita tuotteita, joilla on suuri ilmastohyöty, eli suuri hiilikädenjälki.

Oheisella laskurilla lasket rakennuksen hiilijalan- ja kädenjälki eristeiden osalta. Ekovillan osalta arvot ovat valmiina, ja ne pohjautuvat puhallusvillan ja levyvillan ympäristöselosteisiin. Laskuri sisältää elinkaarivaiheet A1 – A5, tuotevaiheesta rakentamiseen. Syötä siis pinta-alat ja haluttu eristepaksuus.

Toiseen taulukkoon syötetään pinta-alan lisäksi vertailtavan eristeen paksuus, sekä eristeen tiheys kg/m³. Lisäksi tarvitaan ympäristöselosteista saatava hiilijalanjälki muodossa kg CO²e/kg, sekä mahdollinen hiilikädenjälki kg CO²e/kg. Hiilijalanjälki saatetaan esittää eri tuotteiden ympäristöselosteissa myös muodossa kg CO²e/FU. Voit helposti muuttaa arvon tällä laskurilla muotoon kg CO²e/kg.

Tai voit hakea suuntaa antavat arvot(A1- A3) Ympäristöministeriön julkaisemasta Rakentamisen päästötietokannasta. Sen tavoitteena on yhdenmukaistaa rakennusten koko elinkaaren aikaisten ilmastovaikutusten laskentaa – ja edistää siten vähähiilistä rakentamista. Palvelusta selviää mm. Suomessa käytössä olevien eristeiden päästötietoja, joista saat helposti arvot laskuriin.

Voit pyytää lisätietoja hiilijalanjälken laskennasta tai antaa palautetta laskurista osoitteeseen: neuvonta@ekovilla.com