Eristäminen on pääasia!
Energiakulut hanskassa kesällä ja talvella.

Lisäeristäminen säästää energiakuluja ja parantaa asumismukavuutta

Lämmitysenergian kallistumisen myötä lisäeristäminen on entistä kannattavampaa; kustannukset tulevat takaisin parhaimmillaan muutamassa vuodessa. Vielä 2000-luvun alun taloissa eristevahvuudet olivat vaatimattomia nykyisiin vaatimuksiin nähden. Myös rakenteiden ilmanpitävyys on usein puutteellinen.

 • Talvella huoneen lämpötilaa nostetaan asukkaiden tunteman vedon vuoksi, ja jo muutaman asteen nosto lisää energian kulutusta jopa 20%. Lisäeristekerros estää lämmön karkaamisen.
 • Kesällä koteja jäähdytetään ja taas kuluu energiaa. Hengittävä eristekerros estää lämmönnousua kesäisin ja toimii passiivisena jäähdytyksenä, vähentäen energiankulutusta.

Pelkkä katon tai välikaton eristys säästää jo kukkaroasi ja samalla se voi nostaa talosi arvoa. Lisäeristäminen myös loistava keino vähentää asumiseen liittyviä hiilidioksidipäästöjä.

Laske säästö lisäeristyslaskurilla »

 

Muista kotitalousvähennys!

Hyödynnä kotitalousvähennys lisäeristyksessä!

Ekovillan asennuttaminen on omakotitaloon tai vapaa-ajan kiinteistöön on oivallinen kohde hyödyntää kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksenä voit vähentää 40 % työkorvauksesta, jonka maksat ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4500 euron vähennykset.

Tilaa Ekovillan maksuton yläpohjan energiatehokkuuskartoitus!

Maksuton lisäeristyskartoitus

Anna asiantuntijamme auttaa!
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tutustu tietosuojaan

Lisäeristämisen ja korjausrakentamisen ratkaisut eri kohteisiin

Yläpohjan lisäeristäminen on helpoin ja myös edullisin tapa parantaa kotisi energiatehokkuutta, mutta se ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto.  Poimi alta ohjeet erilaisten kohteiden eristämiseen ja lataa avuksesi lisäeristämisen opas! Yläpohjan lisäeristäminen on Ekovillalla helppoa ja voidaan tehdä milloin vain, ympäri vuoden. Mitä monimuotoisempi yläpohja, sitä ylivoimaisempi Ekovillan puhallusvilla on. Ammattilaisen tekemänä lisäeristys on vaivaton. Pienessä eristystarpeessa voi Ekovillan puhaltaa myös itse rakennustarvikeliikkeestä vuokrattavalla koneella. Tällöin esim. yläpohjan lisäeristyksen hinta tulee edullisemmaksi. Kysy rautakauppiaaltasi tarjous itseasennusvillasta!

 • Suunnittelu ja valmistelut

  Kartoitukset

  Lisäeristäminen kannattaa suunnitella tarkoin. Vanhat rakenteet pitää kartoittaa kattavasti ja kohteessa on myös suoritettava rakennusfysikaalinen tarkastelu; esimerkiksi rakenteen sisään jäävät höyrynsulkukalvot, maalit yms. tiiviit pinnat saattavat aiheuttaa nopeasti home- ja lahovaurioita.

  Pyydä asiantunteva Ekovilla-asennusyrittäjä kartoittamaan lisäeristyskohteesi. Saat heiltä havainnollisia neuvoja lisäeristyksissä tarvittavista toimenpiteistä.

  Lisäeristeen materiaalin valinta

  Mikäli vanha eriste on orgaanista (purua, sammalta yms.), lisäeristäminen kannattaa suorittaa Ekovilla-eristeellä, joka myös on orgaaninen. Tämä siksi, että tuon ajan rakennuksissa ei ole höyrynsulkukerrosta, vaan ilmatiivis paperi.

  Lisäeristettäessä vanhan eristeen lämpötila nousee, ja se kykenee sitomaan myös enemmän kosteutta. Lisäeristeelle tärkeä ominaisuus on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta vanhan eristeen tavoin. Näin vältytään kosteuden tiivistymiseltä ja mahdolliselta mikrobikasvustolta vanhan orgaanisen purueristeen ja lisäeristeen välissä.

  Tuuletus yläpohjassa

  Tuuletetussa yläpohjarakenteessa on katteen ja eristyksen välissä ilmatila. Tila on yhteydessä ulkoilmaan ja sen kautta tuulettuu yläpohjan läpi tuleva kosteus ulos painovoimaisesti, tuulen aiheuttaman paine-eron avulla tai joskus myös koneellisesti.

  Harjakattoisissa taloissa kannattaa hyödyntää savupiippuvaikutuksen aikaansaama parempi tuuletus asentamalla harjan kohdalle tuuletusritilä rakennuksen päätyihin.

  Tuuletuksen lisääminen koneellisesti voi aiheuttaa kosteuden tiivistymistä rakenteen kylmiin osiin, mikäli yläpohjan ilmansulku ei ole tiivis; mitä huonompi yläpohjan ilmatiiviys ja mitä parempi tuuletus, sitä enemmän sisäilmakosteutta imeytyy läpi. Siksi joskus on parannettava ilmatiiviyttä joko sisäverhousten uusimisen yhteydessä tai poistamalla vanha eriste ja asentamalla ilmansulku ullakon kautta.

  lisäeristys suunnittelu yläpohja esimerkkinä

Hirsiseinän ulkopuolinen lisäeristys

Ruiskutettava Ekovilla täyttää hirren varaukset ja halkeamat, eikä tilkitsemistä ei tarvita. Eriste muodostaa vanhan rakenteen kanssa sama-aineisen ja yhtenäisen eristekerroksen.

Hirsiseinän sisäpuolinen lisäeristys

Mikäli hirsimökin lisäeriste asennetaan huone kerrallaan, suoritetaan asennus Ekovilla-levyeristettä käyttäen.

Puruseinän ulkopuolinen lisäeristys

Ekovilla täyttää kertaruiskutuksella lautojen välit ja paksuuserot, eikä erillistä tilkitsemistä tarvita. Eriste muodostaa vanhan rakenteen kanssa sama-aineisen ja yhtenäisen eristekerroksen.

Puruseinän sisäpuolinen lisäeristys

Mikäli lisäeriste asennetaan huone kerrallaan, suoritetaan asennus Ekovilla-levyeristettä käyttäen.

Villaseinän ulkopuolinen lisäeristys

Ekovilla soveltuu lisäeristeeksi myös mineraalieristeen päälle. Ennen lisäeristämistä on huolehdittava, että uuden ja vanhan eristeen väliin ei jää höyrytiiviitä pintoja, kuten muoveja tai maaleja.

Rossipohjan lisäeristys

Varsinkin rintamamiestaloissa on Suomessa on käytetty ryömintätilaista alapohjaa ns. rossipohjaa. Vanhoissa taloissa rossin eristevahvuus voi olla jopa 500 mm. Mikäli eriste on hyväkuntoista purua tai sammalta, sen poistaminen on usein tarpeetonta. Vanhoissa taloissa ilmatiiviys seinän ja lattian liitoskohdassa on usein puutteellinen, joten tiiviyden parantamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.