Juuso ja rintamamiestalon remppa

 ”Huonosti lämpöeristettyä taloa voi verrata kukkaroon, jossa on reikiä, tai vuotavaan astiaan. Ei kukaan kanna rahoja reiällisessä kukkarossa, vaan huomattuaan vian korjaa sen tai hankkii heti uuden. Rakennuksessa sen sijaan ei huomata yhtä pahoja vikoja niinkään helposti, vaikka tulos on rahallisesti usein turmiollisempikin.” (Lähde Tako-tehtaan ohjekirja Lämmin koti vuodelta 1949.)

Paljon siis puhetta riittää remonteista. Nettikin on tulvillaan mitä erikoisempia tarinoita onnistuneista ja vähemmän onnistuneista remonteista. Juuso päätti tehdä sen onnistuneen remontin, josta tässä pieni kuvaus.

Kun löytyi hyvä rintamamiestalo remontoitavaksi

Löytyi talo, jota ei ole peruspilattu. Mikä se sellainen talo on, josta sanotaan, että ei ole peruspilattu? Tuolla kummallisella käsitteellä kuvataan vanhaa rintamamies- tai hirsitaloa, johon ei ole tehty remonttia rakenteita muuttaen. Niiden on annettu olla alkuperäisinä, hengittävinä.

Juuso löysi juuri sellaisen aarteen, jossa kaikki rakenteet olivat alkuperäisessä kunnossa. Seinissä, välipohjassa ja ylä- ja alapohjassa purueristeet. Paperia ja lautaa, pinkopahvilla kuorrutettuna. Kosteutta sitovana ja luovuttavana, siis hengittävänä.

Miten eristää puurakenteet oikein?

Remppa alkoi talon ulkoseinien ja lattian eristyksellä. Poistettiin vanhat pahvit seinistä laudoitukseen asti ja avattiin vanha lattia reuna-alueilta. Ja mitä löytyikään! Tietysti kirkkaat purut ja terveet lattianiskat, kuin eilen asennetut.

Ensimmäiseksi Juuso kaivoi pois vanhat purut ulkoseinän vierestä. Ala- ja välipohjissa palkistojen kohdalla kun tuppaa olemaan usein paha ilmavuoto, joka jäähdyttää lattianrajaa tuoden ilkeän vedon tunteen. Seuraava vaihe oli varmistaa ulkoseinältä lähtevien lattianiskojen ilmatiiviys. Hengittävä Ekovilla X Reno leikattiin ja asennettiin liimamassalla ja niittaamalla lattianiska kiertäen ilmatiiviisti. Ja varmistettiin teipillä.

Reunasta poistetut purut korvattiin käsinlevitettävällä Ekovillapurulla, joka on pienissä kohteissa kätevä eriste. Tuttu puhallusvilla on pakattu löysästi 10 kilon säkkeihin, josta se on helppo asentaa. Seiniin asennettiin lisäeristeeksi 50 mm Ekovillalevy, ilmansulkupaperi ja lopuksi sisäverhouslevy.

Hyvin säilyneen rintamamiestalon ilmanpitävyys ja eristyskyky parani kosteusturvallisesti, kun käytettiin hengittäviä materiaaleja. Materiaaleilla, joilla on kyky kastua ja kuivua, voidaan rakentaa hengittäviä rakenteita. Juuson talon alkuperäiset rakennusaineet olivat kestäneet virheettömänä 60 vuotta. Oikein korjattuna, yksiaineisuus säilyttäen ne kestävät hamaan tulevaisuuteen.

Ja jos jää jokin tuossa askarruttamaan, lähetähän viestiä kysymysboxiin ja kysy niin kerrotaan lisää!

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

 

Ekovillalevyn leikkaaminen.                            Tiivistys massalla

Ilmatiiviys varmistetaan teipillä

 

Paperin kiinnittäminen niiteillä.                  Eristys Ekovillapurulla

 

 

Ekovillalevyn asennus