Kylmästä lämpimäksi – eli kylmävarastosta askartelutilaa

Mancave, askartelutila, kotoinen kuntosali tai lämmintä ja kuivaa tilaa vaikkapa vaatteiden varastointiin. Syyt voivat olla monet, kun kylmävaraston neliöt halutaan ottaa uudenlaiseen hyötykäyttöön.

Blogisarja Kylmästä lämpimään – ja takaisin

Mancave, askartelutila, kotoinen kuntosali tai lämmintä ja kuivaa tilaa vaikkapa vaatteiden varastointiin. Syyt voivat olla monet, kun kylmät varastoneliöt halutaan ottaa uudenlaiseen hyötykäyttöön. Näin on tilanne myös Eskon perheessä, jonka kylmävaraston muutosta lämpimäksi tilaksi seuraamme tässä blogisarjassa. Sarjan ensimmäinen osa käsittelee valmistautumista ja remontin suunnittelua,

seuraavissa jaksoissa pääsemme seuraamaan konkreettisia työvaiheita.

Lähtötilanne

Eskolla on talonsa yhteydessä 10 m2 kylmää varastotilaa. Varaston seinä rakentuu ulkoverhouksesta, koolauksesta, tuulensuojalevystä sekä 100 mm avoimesta seinärungosta. Lattiavalun alla on 50 mm eriste, katossa näkyvillä ristikot. Tavoitteena on muuttaa tila lämpimäksi tilaksi, jossa onnistuvat erilaiset nikkaroinnit ja esimerkiksi ompelutyöt. Toisaalta tila tullaan taas joskus jättämään kylmilleenkin.

Kylmästä lämpimään – ja takaisin. Millainen rakenne on silloin turvallisin valinta? Mitä seikkoja on syytä ottaa huomioon, jotta tulevaisuudessa vältytään harmeilta? Ennen töihin ryhtymistä täytyy myös muistaa lupa-asiat rakennusvalvonnalta. Tässä kohteessa tuuletuksen merkityksestä muistuteltiin.

Ekovillan asiantuntija on remontoijan apuna

Ekovillan asiantuntijalta voi kysyä rakentamiseen ja eristämiseen liittyvistä asioista. Myös Esko kääntyi asiantuntijamme puoleen, ja näin hänet ohjeistettiin työn ääreen:

Nyt kun tila on tarkoitus jättää joskus kylmilleenkin, hengittävä rakenne Ekovillalla toimii loistavasti. Lue lisää hengittävästä rakenteesta!

Mikäli sisätilasta voi nipistää hieman, asenna seinään rungonsuuntaisesti 50 mm lisäkoolaus, jolloin saat eristepaksuudeksi 150 milliä. Eristämisen voit tehdä esim. 100+ 50 millisellä Ekovillalevyllä. Päälle asennetaan Ekovilla X5-ilmansulku huolellisesti limittäen + sisäverhouslevy.

Yläpohjaan asennetaan ensin Ekovilla X5 ilmansulku ja koolaus. Jos yläpohjassa on tilaa (ks. ohjeesta alla tuulenohjaimen asennus), puhalla sinne rautakaupasta vuokrattavalla koneella 400 mm Ekovillan itseasennettavaa puhallusvillaa. Villamenekki on noin 10 säkkiä.

Voit tehdä myös yläpohjaeristyksen käsin levitettävällä Ekovilla-purulla. Menekki sillä on noin 20 säkkiä. Villaa voi pöyhiä esim. tasoitevispilällä hieman kuohkeammaksi ennen asennusta. Kaikki tuotteet löytyvät rautakaupastasi.

Näillä ohjeilla Esko pääsee itsenäisesti eteenpäin! Seuraavalla kerralla esittelemme jo työn etenemistä.

Onko sinulla kysyttävää Ekovillan asiantuntijalta? Ota yhteys Ekovillan neuvontaan

 

Voit myös ladata oppaat avuksesi: