Kerätty villa käsitellään, jonka jälkeen se hyödynnetään puhallusvillana erilaisissa eristyskohteissa – usein juuri niillä samoilla työmailla, joista se alun perin kerättiin. Logiikka on varsin yksinkertainen: mitä paremmin eristät, sitä vähemmän lämpöä menee harakoille ja lämmön tuotannon tarve pienenee. Kun lämpöä tarvitsee tuottaa vähemmän, myös lämmöntuotannon päästöt pienenevät. Eristäminen on siten lähtökohtaisesti ekologista hommaa ja erittäin kannatettava juttu kaikin puolin.
Mineraalivillan valmistaminen vaatii kuitenkin suuria määriä energiaa. Mineraalivillan perusraaka-aine, kivi tai lasi, sulatetaan suurissa lämpötiloissa, jonka lisäksi prosessi vaatii kaikenlaista jauhamista, kuljettamista ja pakkaamista. EU:n päästöoikeuksien allokointia varten laaditusta raportista ilmenee, että yhden mineraalivillatonnin valmistamiseen kuluu energiaa n. 2-5,5 MWh, materiaalista ja tuotantotavasta riippuen (lähde: Methodology for the free allocation of emission allowances in the EU ETS post 2012). Vertailun vuoksi: 120-neliöinen, sähkölämmitteinen omakoti- tai rivitaloasunto, jossa asuu 4 henkilöä, kuluttaa vuodessa noin 18,5 MWh.
Lisäksi ongelmana on asennuksesta ja tuotannosta syntyvä ylijäämävilla. Ylijäämäpalat, leikkuujae, ja mm. sahaamisesta syntyvä puru päätyy tavallisesti rakennus- ja purkumateriaalina kaatopaikkojen sulkurakenteisiin, joka ei nyt mikään ekoteko ole sekään. Lisäksi näiden jämäpalojen kanssa vatkaaminen ei monesti ole aivan suosikkihommaa rakentajillekaan.
Kuvassa on Eko-Expertin kehittämä Eko-Collect-laite. Lyhyesti ilmaistuna sen ideana on kerätä talteen käyttämättömät mineraalivillapalat tuotantolaitoksilta, elementtitehtailta ja työmailta. Kerätty villa käsitellään, jonka jälkeen se hyödynnetään puhallusvillana erilaisissa eristyskohteissa – usein juuri niillä samoilla työmailla, joista se alun perin kerättiin.
Eko-Collectiin mahtuu 3,5-10 tonnia uudelleenkäytettävää villaa. Toisin sanoen, yhden Eko-Collect-kontillisen uudelleenkäytöllä säästetään energiaa enimmillään 55 MWh (!), joka vastaa suunnilleen kolmen keskimäärisen sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.
Aivan pienestä asiasta ei ole kyse. Me keräämme näitä kontillisia vuodessa noin 500 kappaletta, ja jokaisessa kontissa on keskimäärin 7,5 tonnia mineraalivillajäämää. Tämä vastaa vuodessa enimmillään noin keskimääräisen 1 100 sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutusta, tai vaikkapa 2-3 suuren tuulivoimalan vuosittain tuottamaa energiamäärää. Lisäksi luonto kiittää luonnonystävää, kun villa on vintissä eikä kaatopaikalla.
Pienistä puroista kasvaa iso virta. Uusia Eko-Collecteja valmistuu koko ajan, ja uudet ja vanhat asiakkaat innostuvat laitteen mahdollisuuksista. Itse ajattelen, että tuollainen 10 tuulivoimalan verran energiasäästöä vuositasolla tällä touhulla on aivan hyvä välitavoite, ja tyytyväinen olen sitten kun mineraalivillaa ei mene enää satunnaisia jakeita lukuun ottamatta ollenkaan kaatopaikkojen penkkoihin. Tätä kohti!
Antti Ollikainen, Toimitusjohtaja, Ecoisti.