Ekovilla teki Kouvolaan kaksi lähes miljoonan euron investointia

Kouvolan Sanomat 4.5.2020

Ekovilla teki Kouvolaan kaksi lähes miljoonan euron investointia – Yli 40-vuotiaan eristeyhtiön koti on pysynyt tukevasti Katajaharjussa omistajanvaihdoksesta huolimatta. Business Finlandin 100 000 euron koronatuella yhtiö kehittää uutta pakkausmenetelmää.

Eristeyhtiö Ekovilla on vuosina 2019-20 tehnyt Kouvolaan kaksi lähes miljoonan euron investointia. Yhtiö on uudistanut sekä puhallusvillatehtaan että levyvillatehtaan laitteistoa. Levyvillatehtaan uudistushanke on parhaillaan käynnissä. Raaka-aine eli kierrätyspaperi kuidutetaan jatkossa levytehtaalla, kun kuidutus on aiemmin tehty puhallusvillatehtaalla. Yhtiö työllistää Kouvolan kahdella tehtaalla nykyään noin 30 henkilöä. Yhteensä Ekovilla ja sen emoyhtiö Ecoup työllistävät Suomessa noin 150 henkilöä. Noin puolet henkilöstöstä toimii pääkaupunkiseudulla. Ekovillalla on tehtaat Kouvolan lisäksi Oulun Kiimingissä ja Seinäjoen Ylistarossa.

Ecoup on yksi harvoja kouvolalaisyrityksiä, jotka ovat tähän mennessä saaneet valtion rahoitusyhtiöltä Business Finlandilta täyden koronatuen eli 100 000 euron kehittämisrahan. Toimitusjohtaja Mika Ervastin mukaan rahalla kehitetään puhallusvillan pakkaamista. Tällä hetkellä villa pakataan muovisäkkeihin. Tavoitteena on kehittää järjestelmä, jossa villa prässättäisiin tiiviisti suoraan kontteihin, jolloin muovia ei tarvitsisi käyttää lainkaan. ”Tuen avulla voimme jatkaa hanketta, vaikka koronavirus aiheutti Suomen talouteen äkkiseisahduksen. Uusi menetelmä vähentää entisestään tuotteemme jo nykyisellään pientä hiilijalanjälkeä. Ekovilla-tuotteita käyttämällä voidaan yhä paremmin edistää vähähiilisen rakentamisen toteutusta. Pakkaus, asentaminen ja logistiikka ovat merkittävän päästövähennyksen kohteena hankkeessamme. Koronaviruksen aiheuttama tilanne heijastuu rakennusalaan viiveellä. Ervasti sanoo, että tilauksia ei ole liiemmin peruutettu, mutta uusien tilausten saanti on vaikeutunut. Olemme alkaneet seurata laskujen maksua entistä tarkemmin. Nyt on erityisen tärkeää pyrkiä välttämään luottotappioita. Muutenkin on pysyttävä kartalla siitä, millaiset näkymät asiakkailla on.

Ekovillalla on Kouvolassa pitkä historia. Vuonna 1979 Reijo Louko ja Risto Kauppila perustivat yhtiökumppaniensa kanssa Kymen Puhalluseristevilla Oy:n. Vuonna 1985 yritys muutti nykyiselle paikalleen Katajaharjuun, kun Kuusankosken, Kiimingin ja Ylistaron tehtaat perustettiin. Ekovillan markkinointiyhtiö perustettiin vuonna 1986. Eristevillan valmistus sanomalehtipaperista oli aikoinaan ennakkoluuloton ajatus, mutta vuosien varrella ideasta sukeutui menestyvä yritys. Vuonna 2009 Ekovilla investoi levyvillan valmistuksen aloittamiseen 3,5 miljoonaa euroa. Uuden tuotteen valmistus aloitettiin seuraavana vuonna.

Vuonna 2014 perustajat Louko, Kauppila ja muhoslainen Eero Ervasti myivät yhtiön osake-enemmistön ylikiiminkiläiselle ulko- ja parvekeovien valmistajalle Kaskipuulle. Reijo Louko kertoi Kouvolan Sanomille vuonna 2014, että myynnin taustalla oli omistajien lähestyvä eläkeikä. Sen lisäksi ostajaehdokkaat olivat oma-aloitteisesti alkaneet kiinnostua yhtiöstä. Tunnusteluja olivat tehneet Loukon mukaan esimerkiksi suomalainen ja ruotsalainen sijoitusyhtiö.

Kaksi Kouvolan tehdasta ovat yhä säilyneet Ekovillan kulmakivenä. Tämän vuoden alussa yhtiön rakennetta muutettiin siten, että Ekovilla on osa Ecoup-kiertotalouskonsernin yritysperhettä. Koko konsernin liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa, ja siitä Ekovillan osuus on reilut 20 miljoonaa. Muita yhtiöitä ovat esim. eristeurakointiyhtiö Eko-Expert ja asennusyritys Eko Asennuspalvelu.

Nykyinen Ekovillan toimitusjohtaja Mika Ervasti painottaa, että tuotevalikoima ja toiminta ovat vuosien varrella laajentuneet, mutta liiketoiminnan pääajatus on pysynyt samana. ”Kaiken lähtökohtana on materiaalien uusiokäyttö ja energiatehokkuus. Haluamme olla edelläkävijöitä vähähiilisessä rakentamisessa.”