Jämsässä tartuttiin energiatalkoisiin lisäeristämällä kiinteistöjä

Jämsän kaupunki ryhtyi energiatalkoisiin vuokrataloyhtiön kiinteistökannan energiatehokkuuden parantamiseksi.

Energianhinta on kuluneen vuoden aikana noussut jyrkästi ja nopeasti. Sähkön hinta pakottaa niin kunnat kuin kotitaloudetkin pohtimaan keinoja leikata sähkönkulutusta. Jämsässä ryhdyttiin toimiin kaupungin vuokrataloyhtiön kiinteistökannan energiatehokkuuden parantamiseksi jo kesällä.

Lisäeristämisellä tarkoitetaan tyypillisesti lämmöneristeen lisäämistä rakennuksen yläpohjaan. Rakennusten yläpohjat edustavat suurta yhtenäistä pintaa rakennusvaipan pinta-alasta siksi sen lisälämmöneristämisellä voidaan saavuttaa merkittävä parannus rakennuksen energiatehokkuudessa.

Jämsän kaupungin kiinteistökannasta vastaavan Kiinteistö Oy Jämsänmäen toimitusjohtaja Jussi Aalto:

Energiakustannus nousee jatkuvasti ja tuleva hintakehitys on tällä hetkellä erityisen epävarmaa. Tämän osa-alueen merkitys korostuu siis koko ajan. Yläpohjan lisäeristys on käytettyyn rahaan nähden aika tehokas keino pienentää energialaskua. Meidän kiinteistökantamme on vielä keskimäärin varsin iäkästä, joten tästä saadun hyödyn odotetaan olevan merkittävä. Pahimmillaan löytyi paikkoja, joissa villaa ei ollut kuin viitisen senttiä, Aalto kertoo.

 

Eristekerroksen paksuus rakennuksen yläpohjassa määräytyy rakennusvuoden rakentamismääräysten mukaan. Nykymääräyksen mukaisesti rakennuksen yläpohjan eristekerroksen paksuuden tulee olla n. 400 mm, eristemateriaalista riippuen.

 

Lisäeristäminen on hyvä keino vaikuttaa suoraan rakennuksen sähkönkulutukseen. Rakennuksen lämmittäminen kahmaisee suuren osan rakennuksen käyttämästä energiasta, ja toisaalta taas rakennuksen yläpohjan kautta syntyy suurin lämpöhukka. Lämpöhukan suuruus vaihtelee rakennuksen iän mukaan ja kulloinkin voimassa olleiden rakennusmääräysten pohjalta. Nyrkkisääntö on, että vanhemmassa talossa hukkaa on enemmän, mutta kaikki ennen vuotta 2010 rakennetut rakennukset jäävät yläpohjan eristekerroksen osalta alle nykyisen rakennusmääräyksen paksuuden EcoUp Oyj:n Ekovilla-eristeiden tuotepäällikkönä toimiva Akseli Romppainen kertoo.

 

 

Lisätietoja

 

Akseli Romppainen

EcoUp Oyj, tuotepäällikkö (RI)

E-mail: akseli.romppainen@ecoup.fi

Tel: + 358 44 223 0655

 

Jussi Aalto

Kiinteistö Oy Jämsänmäki, toimitusjohtaja

E-mail: jussi.aalto@jamsa.fi

Tel: +358 40 179 4222