Nasdaq hyvittää toimintansa päästöjä suomalaisen Ekovillan avulla

Kaupan tuotot ohjataan Ekovillan Kuusankoskella sijaitsevan levyvillatehtaan tuotantokapasiteetin kasvattamiseen.

Pörssijättiläinen Nasdaq on päättänyt hyvittää toiminnastaan syntyviä päästöjä suomalaisen EcoUp-konserniin kuuluvan Ekovillan avulla ostamalla siltä hiilidioksidin poisto-oikeuksia. Kaupan tuotot ohjataan Ekovillan Kuusankoskella sijaitsevan levyvillatehtaan tuotantokapasiteetin kasvattamiseen.

Vuonna 2019 perustettu Puro.earth on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka yhdistää hiilidioksidin poisto-oikeuksien tarjoajat ja poisto-oikeuksista kiinnostuneet toimijat. Suomalaiseen EcoUp-konserniin kuuluva puukuitueristevalmistaja Ekovilla on tällä hetkellä markkinapaikan suurin CO2-poisto-oikeuksien toimittaja. Vuonna 2020 Ekovillan avulla varastoitiin 17 000 tonnia hiilidioksidia, ja vuonna 2021 määrä nousee jo yli 21 000 tonnin.

Hiilidioksidin poisto-oikeuksien kaupasta syntyvät tuotot käytetään Ekovillan liiketoiminnan kehittämiseen. Nasdaqin kanssa solmitun kaupan tuotot ohjataan Kuusankosken levyeriste-tehtaan tuotantokapasiteetin kasvattamiseen. Näin Ekovilla voi vastata entistä paremmin rakennusalan kasvavaan ekologisten eristeiden kysyntään.

Meille tämä Nasdaqin kanssa toteutunut kauppa on monella tapaa erittäin merkittävä asia. Tarjoamamme poisto-oikeudet ovat valmiiksi vastuulliselle toimijalle hyvä keino kompensoida toiminnan vaikeasti vältettäviä päästöjä, ja on suuri ilo, että meidän tarjoamamme apu on tunnistettu. Samalla meille syntyy mahdollisuus investoida hiilineutraalien eristeiden saatavuuden parantamiseen, ja siten vaikuttaa myös koko rakentamisen toimialan ekologisuuteen. Kaikki voittavat, sanoo EcoUpin toimitusjohtaja Antti Ollikainen.

Suomalaiset vastuulliset ratkaisut kiinnostavat globaalisti

Ekovilla hyväksyttiin hiilidioksidin poisto-oikeuksien tarjoajaksi Puro.earth-markkinapaikalla 2019. Ennen hyväksyntää hiilidioksidin poisto-oikeuksien toimittajaksi oli Ekovillan läpikäytävä tiukka ulkopuolisen auditoijan suorittama tarkastus nettohiilinegatiivisuuden varmentamiseksi. Tarkastus uusitaan vuosittain. On todennettu, että kilo Ekovilla-puhallusvillaa sitoo 1,24 kg hiilidioksidia koko käyttöiäkseen.

On helppoa puhua vihreiden arvojen toteutumisesta tuotannossa, mutta usein teot ja puheet eivät kuitenkaan kohtaa. Siksi on hyvä, että on tällaisia menetelmiä, jotka mahdollistavat vastuullisuutta ja samalla helpottavat aidosti ekologisten toimijoiden tunnistamista. Poisto-oikeuksien ohella odotamme EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän käyttöönottoa. Se auttaa rahoittajia, mutta myös kuluttajia tekemään entistä vastuullisempia valintoja, sanoo Antti Ollikainen.

Nasdaqin kanssa toteutunut poisto-oikeuksien kauppa on merkittävä osoitus siitä, että suomalaiset, vastuullista toimintaa mahdollistavat ratkaisut kiinnostavat globaalisti.

Tämä kauppa on jälleen hieno esimerkki siitä, kuinka suomalaisella ilmastoinnovaatiolla on kysyntää maailmanlaajuisesti. Verifioidut CO2 poisto-oikeudet yhteismitallistavat ilmastovaikutuksen erilaisten toimialojen ja prosessien välillä, ja tekevät päästöjen neutraloinnista turvallista ja helppoa, sanoo Puro.earthin toimitusjohtaja Antti Vihavainen.

 

Lisätietoja

Antti Ollikainen, toimitusjohtaja, EcoUp: +358 44 703 3170, antti.ollikainen@ecoup.fi

Antti Vihavainen, toimitusjohtaja, Puro.earth: +358 40 523 3880, antti@puro.earth

 

Ekovilla on osa EcoUp-kiertotalouskonsernia

EcoUp-konserni kehittää rakentamisen kiertotalouden ratkaisuja ja teknologiaa sekä valmistaa rakennusmateriaaleja kierrätysraaka-aineista ja teollisuuden ylijäämästä. Maaliskuussa 2021 EcoUp lanseerasi teknologian, jonka avulla purkujäte-mineraalivillasta valmistetaan geopolymeeriraaka-ainetta. Konserni tunnetaan myös Ekovilla-puukuitueristeestä, jota on valmistettu Suomessa jo yli 40 vuoden ajan. Konserni työllistää n.140 henkilöä ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli n.30 miljoonaa euroa.

Puro.earth