Uusi konttihanke käynnistyy Ekovillalla

Vuonna 1979 perustettu Ekovilla juhlii 40-vuotispäiviään pitkin vuotta. Juhlavuotta värittävät myös uudet suunnitelmat: uusi lupaava konttiasennushanke saattaa hyvinkin mullistaa yrityksen kilpailukyvyn.

Olemme saaneet Business Finlandilta 100 000 euron kehittämistuen hankkeeseen, jossa opetellaan pakkaamaan puhallusvillatuote uudella menetelmällä – ilman, että käytetään lavoja tai muovisäkkejä. Suoraan kontteihin prässättävä puhallusvilla on kätevä ratkaisu, joka säästää kustannuksia niin pakkaamisessa, logistiikassa kuin asennuksessakin. Itse asiassa loppuasiakkaan maksamasta hinnasta yli 50 prosenttia koostuu juuri näistä kolmesta tekijästä, joten meillä on hyvä syy uskoa, että kilpailukyky nousee uudelle tasolle tämän innovaation myötä.

Ekovillan uusiin tuuliin kuuluu myös miljoonan euron investointi puhallusvillatehtaaseemme ja levyvillatehtaaseemme. Kuusankoskella toistensa naapureina olevat tehtaat ovat hyvässä vedossa. Tällä hetkellä puhallusvilla on edelleen ykköstuote levyvillan tuodessa kokonaisvolyymistä noin neljänneksen. Kuusankosken tehtaiden lisäksi meillä on tuotantolaitokset myös Kiimingissä, Ylistarossa ja Vantaalla.

Ekovilla on tuote, joka tuntuu istuvan ajan henkeen aina vain paremmin. Ekovilla valmistetaan pääosin kierrätetystä puukuidusta, eli käytännössä sanomalehdistä. Kun rakentaja tai remontoija käyttää Ekovillaa, hän eristää hiilineutraalilla tavalla: eristeen valmistaminen ei tuota hiilidioksidia enempää kuin mitä siihen puupohjaisena raaka-aineena sitoutuu.

Ja mikäli rakennus puretaan, tuotetta voidaan uusiokäyttää sellaisenaan lämmöneristeenä; elinkaarensa lopussa sitä voidaan käyttää energian tuottamiseen muun polttoaineen mukana tai laimentaen maanparannusaineena. Ekovilla siis edusti kiertotaloutta jo kauan ennen kuin termi ’kiertotalous’ vakiintui.

Keksintönä Ekovilla ei silti ole uusi, vaan peräti satavuotias. Tämäntyyppistä sellukuitueristeen tuotantoa esiintyi Kanadassa jo 1920-luvulla ja 1970-luvun öljykriisi lisäsi kiinnostusta niin, että sellukuitueriste rantautui Suomeenkin vuosikymmenen lopulla.

Isäni Eero Ervasti oli perustamassa Kiimingin Ekovillatehdasta vuonna 1985, kun itse olin vielä 10-vuotias poikanen. Samana vuonna kehitettiin myös Ekovilla-brändi.

Tänä päivänä Ekovillan tuotanto on jo kovaa volyymibisnestä. Vuositasolla noin tuhat rekkaa tuo materiaalia tuotantolaitoksiimme ja tuhat rekkaa ajaa porteista ulos tuotteilla lastattuna. Huolehdimme lähes sadan asentajan sekä yli 400 jälleenmyyjän voimin eristeiden jakelusta ja asentamisesta. Ekovilla on osa EcoUp-kiertotalouskonsernin yritysperhettä. Konserni työllistää Suomessa 150 henkilöä, joista Kouvolassa 30 henkilöä. EcoUpiin kuuluvat myös Eko-Expert ja Eko Asennuspalvelu -yhtiöt.

2000-luku on ollut meille vihreän kasvun aikaa. Aloittaessani työt Ekovillan parissa vuonna 2001 liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa, kun se nyt pyörii konsernissamme 30 miljoonan tasolla. Kestävän kehityksen trendi kirittää liiketoimintaa edelleen, mutta sen rinnalle täytyy aina nostaa meidän hyvät ja ammattitaitoiset ihmiset. Esimerkiksi Kouvolan operaatioiden osalta on selvä, että kaikki menestys – mennyt ja tuleva – rakentuu nimenomaan osaavan henkilöstön varaan.

Paikkakunnalta olemme aina löytäneet pystyvää porukkaa meille hommiin. Samaten olemme rakentaneet paikallisen kumppaniverkoston, joka tuo rutkasti lisäarvoa toimintaan.

Myös seudun henkinen ilmasto ja yritysilmapiiri on mielestäni parantunut. Elinkeinoelämään alettiin suhtautua rakentavammin ja kannustavammin 2010-luvulla ja tämä on ollut hienoa päästä omin silmin toteamaan.

Kouvola Innovationin kanssa meillä on ollut yhteistyötä monessa muodossa. Kinnon tytäryhtiö Kouvolan Yritystilat on levyvillatehtaamme vuokranantaja ja heidän avullaan saimme toteutettua laajennussuunnitelmiemme kannalta keskeisen pressuhallin tehtaan kylkeen. Pressuhalliin on sijoitettu mm. uusi lajittelulinjamme, johon on ladattu kovasti odotuksia.

Odotukset ovat kovat myös kautta linjan. Me toimimme vähähiilisen rakentamisen edelläkävijänä ja puolestapuhujana – niin kuin olemme tehneet tähänkin asti.

Mika Ervasti
Toimitusjohtaja
Ekovilla Oy