Yläpohjan lisäeristäminen on helppo tapa pienentää energialaskua

Lisäeristyksen hinnan saat takaisin energian säästönä. Huomiotta ei kannata jättää myöskään paremman eristyksen tuomaa asumisviihtyisyyden paranemista. Lisäeristämällä ja tiiviyttä parantamalla talosi energiatehokkuus ja -luokka paranee ja jälleenmyyntiarvo nousee.

”Teemme joka päivä valintoja, jotka vaikuttavat energiankäyttöön niin kotona, töissä kuin vapaa-aikanakin. Päätöksiin vaikuttavat asenteemme, mieltymyksemme ja käyttötottumuksemme. Energiansäästöön saadaan tehoa, kun jokainen meistä oivaltaa oman osuutensa ja välttää turhaa kulutusta. Energian järkevän käyttämisen ei tarvitse kuitenkaan rajoittaa elämää.

Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Vedenlämmityksen osuus on viidennes. Viimeinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Kerrostalossakin noin 40 prosenttia vastikkeesta kuuluu energiaan ja veteen. Jokainen perheenjäsen voi tehdä oman osuutensa kodin energiankulutuksen vähentämisessä. Sammuta tarpeettomat valot ja laitteet, säädä lämpötila kohdalleen, tuuleta oikein ja käytä vettä harkiten.
Lähde: Motiva

Edellisessä blogissa lainattiin vanhaa eristämisohjetta, jossa luvattiin hyvin eristetyn talon vaikuttavan perheen onnellisuuteen. Motivan mukaan taas jokainen perheen jäsen voi tehdä oman osuutensa energiansäästössä sammuttamalla turhat valot ja laitteet sekä säätämällä lämpötilat jne.

Yläpohjan lisäeristäminen on kannattava sijoitus

Kodin energiakuluista menee lämmitykseen jopa puolet. Ja kun yläpohjan kautta kokonaisenergian käytöstä karkaa yli puolet, ei ole vaikea päätellä mistä karkaa rahaa! Lisäksi yläpohja on kaikkein helpoin ja edullisin lisäeristää jälkikäteen.

Yläpohjan lisäeristäminen vaatii hieman kartoittamista ja joskus vähän korjaamista ja rakentamistakin, kuten tuuliohjaimia ja kulkusiltoja. Toivottavasti latasit edellisen blogin yhteydessä olleen lisäeristysoppaan, jossa sivuttiin yleisimpiä ongelmakohtia ratkaisuineen eri-ikäisissä rakennuksissa.

Kun yläpohja lisäeristetään, takaisinmaksuaika on usein erittäin lyhyt. Purueristeisissä taloissa se on parhaimmillaan pari vuotta ja uudemmissa noin viisi vuotta. Voit itse todeta asian lisäeristyslaskurilla. Esitänkin sinulle suoran kysymyksen: – kenelle mieluummin maksat, energiaa tuottavalle yhtiölle vai itsellesi?

Lisäeristyksen hinnan saat takaisin energian säästönä. Huomiotta ei kannata jättää myöskään paremman eristyksen tuomaa asumisviihtyisyyden paranemista. Lisäeristämällä ja tiiviyttä parantamalla talosi energiatehokkuus ja -luokka paranee ja jälleenmyyntiarvo nousee.

Miksi valita Ekovilla lisäeristeeksi?

Ekovilla on puukuitueriste. Se on sopiva eriste purun päälle koska se toimii kosteusteknisesti samalla tavalla. Muun tyyppisten eristeiden lisäeristeenä Ekovilla täyttää saumakohdat ja parantaa myös yläpohjan kosteusteknistä toimintaa. Ekovillna puhallusvilla on erittäin suosittu lisäeristämisessä ja korjausrakentamisessa, johon soveltuu myös suosittu Ekovillalevy. Kokenut, valtakunnallinen ja vaativissa kohteissa korkeakoulunsa käynyt asennusverkosto huolehtii kotisi eristeiden asennuksista.

Seuraavat blogimme käsittelevätkin jo konkreettisia lisäeristyskohteita. Tutkimme hieman ”klinikkatyyppisesti” erilaisia yläpohjarakenteisiin liittyviä tapauksia. Voit laittaa myös chattiin eli kysymysboxiin oman kysymyksesi, johon vastailen mielelläni.

Artikkelin kirjoitti: Ilkka Romppainen