Mökillä kesät talvet

Poimi Ekovillan vinkit vapaa-ajan asunnon hengittävään eristämiseen

Suomessa mökkikauppa elää kukoistuskauttaan. Syitä on monia, mutta yksi merkittävä lienee etätyön yleistyminen koronan myötä. Miksi jumittaa kaupungissa, kun voi yhdistää työn tekemisen ja mökkihuvit, ihan koska vaan?

Eristeremontin avulla muutat kesämökin ympärivuotiseksi loma-asunnoksi ja lisäät arvokkaan kiinteistösi käyttömahdollisuuksia.

Mökki on iso investointi

Haluat varmasti nauttia siitä myös tunnelmallisina talvikuukausina?

Eristysremontti on helppo keino muuttaa kesämökki ympärivuotiseksi loma-asunnoksi.

Hengittävät, puupohjaiset eristemateriaalit auttavat lempipaikkaasi säilymään hyvänä sukupolvelta toiselle.

Tältä sivulta saat lisätietoa siitä hengittävästä rakenteesta, sekä neuvoja niin yläpohjan, alapohjan kuin seinienkin eristämiseen. Lataa oppaat tueksesi ja poimi videoilta vinkit!

Loma-asunnon eristeprojektiin sopii Ekovilla sekä puruna, levynä että itseasennettavana puhallusvillana

 

Ekovillaa on saatavilla levyvillana, puhallusvillana ja puruna. Ekovillan avulla eristät mökkisi siten, että sen rakenteet hengittävät luonnollisesti. Itseasennettava puhallusvilla on hyvä valinta vapaa-ajan asunnon eristeprojektiin: villa on näppärä pakata peräkärryyn ja samaan kyytiin mahtuu myös Ekovilla-puhalluskone, jonka saat käyttöösi rautakaupastasi. Lue lisää!

 

Hengittävä rakenne sietää lämpötilanvaihteluita erinomaisesti

Maassamme rakennetaan ja peruskorjataan lukematon määrä talvet kylmillään olevia mökkejä, joita lämmitetään satunnaisesti keväisin ja syksyisin, joskus myös talvella. Lämpötilavaihtelut voivat olla suuria, siksi mökin rakenteisiin on syytä kiinnittää huomiota, vaikka talvimökkeily ei maistuisikaan.

 

Hengittävä rakenne auttaa vähentämään kosteusvaurion riskiä

Keväällä ja syksyllä ulkona on usein lämpimämpää kuin sisällä mökissä, joten luonnollinen kosteus kulkee rakenteessa  ulkoa sisäänpäin. Mökkikauden alussa lämmität tilaa reippaasti, ja kosteus kääntää kulkusuuntaansa sisältä ulospäin. Tyhjillään tupa taas jäähtyy, ja taas kosteus pyrkii takaisin sisään. Katso kuvat!

ekovilla samasta aineesta valmistettu eriste kosteudentasaamiskyky hengittävä ja lämmin   kosteuden tasaantuminen sisäsilmassa air moisture equilibrium thermal insulation breathability

Hengittävä, puuaineinen rakenne toimii, vaikka lämpötilat vaihtelevat suuresti, eikä luonnollisesti liikkuva kosteus tiivisty rakenteeseen aiheuttaen vahinkoa. Siksi on syytä varmistaa, että mökki tai ympärivuotinen loma-asunto kestää lämpötilan muutokset! Lue lisää hengittävästä rakenteesta.

Poimi vinkit eristämiseen!

 • Yläpohjan eristäminen puhallusvillalla

  Mökin yläpohja on joko palkki- tai ristikkorakenteinen. Ristikkoyläpohjaan voi eristeen puhaltaa myös itse, Ekovilla IA-villat ja kone löytyy rautakauppiaaltasi.

  Palkkiyläpohjaan soveltuu sekä Ekovillalevy että Ekovillan puhallusvilla. Usein kysytään, että mikä on oikea eristepaksuus yläpohjassa. Vastaus on, että kylmää vastaan riittää 150 mm, mutta hellekesänä 300 milliäkään ei ole pahitteeksi. Kuulostaa hassulta, mutta totta se on, kesäkuumalla tupa ei kuumene alkuunkaan niin nopeasti yön jälkeen, kun eristettä on reilusti.

  Puhallusvillan asentaminen yläpohjaan omatoimisesti

  Rautakaupastasi saat tavallisimmin puhalluvillakoneen käyttöösi villahankinnan yhteydessä.

  Ekovilla IA -itseasennus on suunniteltu helppoa ja mukavaa omatoimista asennusta ajatellen, Ekovillan koneella ylä- ja alapohjan eristystyö käy näppärästi. Puhalluskone ja isokin määrä eristettä kulkevat mukavasti henkilöauton peräkärryssä, sillä puhallusvilla on ekopakattu säkkeihin noin viidenteen osaan tilavuudestaan.

  Lataa ohje asennukseen!

 • Alapohjan ja rossialapohjan eristäminen puhallusvillalla

  Puhallusvillan lisääminen alapohjaan vaati astetta enemmän työtä

  Ekovillan puhallusvilla asennetaan alapohjaan yleensä, kun lattia ei ole paikoillaan. Puhallus suoritetaan lattiapalkkien väliin. Koska eriste on irtokuitua, saadaan painuma hallittua eristeen tiheyttä nostamalla, eli puhaltamalla ylipaksuuteen ja tiivistämällä. Tiivistämisen voit hoitaa kohtisuoraan painamalla, työvälineeksi käy riman päähän kiinnitetty levyn kappale.

  Puhallustouhuun tarvitset hyvän kaverin, joka syöttää villaa koneeseen. Tai syötä sinä eriste ja päästä kaverisi puhaltamaan.

  Ekovilla puhallusvilla ja itseasennus

  Rossialapohjan eristys

  Mökkeihin tehdään useasti rossialapohja, jonka alapintaan soveltuu mainiosti puukuituiset Tuulileijona tai Runkoleijona tuulensuojalevyt. Lattiapalkkien välit täytetään joko Ekovillan puhallusvillalla tai Ekovillalevyllä, eristepaksuus voi olla 100-150 mm. Ilmansulku asennetaan eristeen päälle ja lopuksi lattialauta.

 • Ekovilla-levy on mukava asentaa

  Ekovilla-levy toimii näppärästi seinissä

  Ekovillan eristelevy on hengittävä eriste, jota on mukava käsitellä. Tiivis kuiturakenne pitää ilman sisällään ja takaa hyvän lämmöneristävyyden. Eristeen jämäkkyys pitää kulmat ryhdikkäinä, jolloin eriste täyttää sille varatun tilan – kulmia myöten. Rakennustarvikeliikkeistä saat eristeen leikkaamiseen Ekovillasahan, jolla eristeen työstäminen sujuu parhaiten. Leikkaaminen käy kätevästi myös Ekovillaveitsellä (Fiskars).

  Poimi videolta vinkit Ekovilla-levyn käsittelyyn ja asentamiseen!

 • Joskus Ekovilla Puru on passeli

  Joskus Ekovilla Puru riittää

  Ekovilla Puru on helposti käsin leviteltävä eriste, jolla mökin yläpohjan lisäeristäminen sujuu näppärästi. Ekovilla Puru on turvallista levittää yläpohjassa vanhastaan olevan eristeen päälle, sillä puru on hengittävää puukuitua. Mikäli vanha eriste kuitenkin haiskahtaa ja siinä on jälkiä likaantumisesta, on suositeltavaa poistaa koko vanha eristekerros ja asentaa uusi Ekovilla tilalle.

  Katso video!

Hyödynnä kotitalousvähennys lisäeristyksessä!

Ekovillan asennuttaminen on omakotitaloon tai vapaa-ajan kiinteistöön on oivallinen kohde hyödyntää kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksenä voit vähentää 40 % työkorvauksesta, jonka maksat ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4500 euron vähennykset.

Hengittävä

Ekovilla on hengittävä eriste.

Ekologinen

Ekovilla on hiilineutraali eriste.

Lämmin

Ekovilla tuo asumismukavuutta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Näytä lisää