Vai tarvitaanko nyt ammattilainen paikalle?

Omakotitalon yläpohja, eli vesikaton alapuoliset rakenteet, ovat tärkeitä talon terveyden ja energiatehokkuuden kannalta. Vuosikymmenien saatossa rakennusmääräykset ovat muuttuneet, ja nykyisin uusien talojen eristevahvuudet ovat selkeästi vanhoja rakennuksia vahvemmat. Eristekerrosta vahvistamalla talon energiatehokkuus paranee, mikä näkyy myös lämmityskustannuksissa. Energiatehokkuuden lisäksi on tärkeää varmistaa, etteivät kosteus ja mikrobit pääse aiheuttamaan tuhojaan yläpohjassa ja muissa rakenteissa.

Mistä tietää että jotain on vialla?

 

Ei välttämättä mistään. Joskus taas haju ja nurkissa tuntuva veto riittävät kertomaan, että kodin yläpohja kaipaa nyt extrahuomiota. Varmin konsti on ottaa yläpohjan kunnon silmämääräinen ja nenänvarainen tarkistaminen osaksi kodin ylläpidon rutiinitoimia. Samalla tavalla kun tarkkaillaan kylpyhuoneen kaakeleiden saumoja ja ulkomaaleja, myös yläpohjaan on hyvä kiinnittää huomiota säännöllisesti. Tunkkaisuus ja tummuneet eristeet ovat hyvä syy pyytää ammattilainen kaveriksi arvioimaan tilannetta.

Yläpohjan tyypillisimmät ongelmat

Jos nurkissa vetää ja tuntuu, että lämmityskulut ovat kasvaneet, voi olla hyvä idea tilata kodin yläpohjaan, energiatehokkuuden parantamiseksi, lisäkerros eristettä. Jos yläpohjan kunnosta ei ole käsitystä, on se hyvä kartoittaa ennen uuden eristekerroksen tilaamista, ja samalla varmistua siitä,  ettei vintillä vilise mitään sinne kuulumatonta.

  • Yläpohjaan on päässyt kosteutta

    Kun yläpohjan kartoituksessa todetaan, että yläpohjaan vuosien saatossa kertynyt kosteus on vaurioittanut lämmöneristeitä, ollaan tilanteessa, jossa eristevaihto on suositeltavaa. Kosteutta voi tihkua yläpohjaan vuotavan vesikaton kautta, tai asuintiloista tapahtuvan ilma- ja lämpövuodon seurauksena. Lämpimän sisäilman sisältämä kosteus kondensoituu, eli tiivistyy, kylmiin rakenteisiin ja voi aiheuttaa eristeiden lisäksi myös kantaviin rakenteisiin vaurioita. Pahimmillaan uuden eristeen lisääminen kostuneen materiaalin päälle piilottaa alleen ongelmia, jotka ajan kuluessa voivat levitä entistä laajemmalle alueelle.

  • Rakenteissa ja eristeissä on haitallista mikrobikasvustoa

    Rakenteiden ja materiaalien pinnoilla esiintyy aina mikrobeja, jotka ovat peräisin pääasiassa sisä- ja ulkoilmasta. Kostuneeseen rakenteeseen voi kehittyä herkästi homehtuvalla materiaalilla mikrobikasvustoa, optimaalisissa lämpö- ja kosteusolosuhteissa vain joidenkin päivien tai viikkojen kuluessa. Kestävällä materiaalilla ja huonommissa olosuhteissa kasvuun voi mennä vuosia.

  • Oravat, linnut ja muut pikkuotukset ovat tehneet tuhojaan

    Joskus yläpohjaan pääsee pienelämiä, esimerkiksi lintuja tai oravia. Eläimet jättävät jälkeensä orgaanista jätettä, ulosteita, raatoja ja vaikkapa ruokakätköjä, jossa mikrobikasvustot pääsevät helposti valloilleen. Pahimmillaan liasta johtuva haju kantautuu myös asuintiloihin. Likaantuneet eristeet on niin ikään syytä poistaa yläpohjasta. Eikä ole harvinaista sekään, että eristeet vuosien saatossa hupenevat näiden pikkuroistojen mukana.

Yläpohjan saneeraus Ekovillan avulla on helppo nakki!

1. Kartoitus & Suunnitelma

ekovilla tietoa opas ohjeet informaatio eristäminen asentaminen

2. Tarjous & Sopimus

ekovilla rakennusopas rakentamisen opas tieto eristäminen asennus ohje neuvo lämmin hengittävä tehokas eriste

3. Saneeraus & Laskutus

ekovilla eristäminen lisäeristäminen asennus ratkaisut ohjeet

Edullinen Ekorahoitus antaa maksuaikaa

Halutessasi saat joustavan Ekorahoituksen yläpohjan saneeraamista varten. Minimikuukausierä on 50 euroa, etkä tarvitse takaajia. Rahoituksesta ei aiheudu perustamiskustannuksia. Muistathan, että korko on verovähennyskelpoinen! Toimimme yhteistyössä Osuuspankin kanssa. Ensimmäinen erä laskutetaa, kun työ on hyväksytysti valmis.

Muista kotitalousvähennys!

Ekovillan asennuttaminen omakotitaloon tai vapaa-ajan kiinteistöön on oivallinen kohde hyödyntää kotitalousvähennystä.

Kotitalousvähennyksenä voit vähentää 40 % työkorvauksesta, jonka maksat ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4500 euron vähennykset.

 

Varaa nyt yläpohjan kartoitus!

Varaa maksuton kartoituskäynti. Kartoitus ei sido sinua mihinkään.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Näytä lisää