Perinnerakentajan ostoslistalla muovitonta, lateksitonta ja hengittävää

Perinnerakentaminen kiinnostaa alati kasvava joukkoa omasta kodista haaveilevia ihmisiä.

Vanha hirsi on materiaali, joka sietää kosteutta hyvin, kunhan se myös pääsee kuivumaan. Hirsirakenne hengittää, se sitoo kosteutta ja luovuttaa sitä aivan luonnostaan. Tämä ominaisuus on perinnerakentajan muistilistalla tärkeimpänä: on valittava materiaalit, jotka eivät sulje kosteutta puun sisään, vaan sallivat puun luonnollisen hengittävyyden.

Raahen Raatihuoneen sai Ekovilla-eristeet

Tullinhoitaja Gustav Brunowin rakennuttaman, nykyisin Raahen kaupungin virastotalona toimivan, hirsirunkoisen rakennuksen käyttöönotto tapahtui vuonna 1839. Persikanvärinen raatihuone on ulkopinnoiltaan rapattu, mikä tekee sitä poikkeuksellinen ja erottuvan rakennuksen Puu-Raahessa.

 

Rakennuksessa on vuosien saatossa tehty lukuisia korjaus- ja perusparannustöitä. Vuoden 2020 aikana tehdyissä korjaustöissä havaittiin hirsiseinässä laaja-alaisia paikoin hirteen ulottuvia lahovaurioita. Lahovauriotunut puu poistettiin ja hirsien pinta tasattiin. Tämän jälkeen seinään asennettiin koolauspuut, joiden tasoon asti seinään puhallettiin eristeeksi Ekovillan puhallusvillaa.

Perinnerakentamisen uusi aika

Perinnerakentaminen kiinnostaa alati kasvava joukkoa omasta kodista haaveilevia ihmisiä. Vanhoja hirsirakennuksia kunnostetaan perinteisiä työtapoja noudattaen ja perinteisiä materiaaleja vaalien perheelle kodiksi. Vanhojen ikkunoiden, ovien ja opaskirjojen sekä muiden tykötarpeiden kauppa käy vilkkaana, ja asiantuntevan myyjän luo matkustetaan etäältäkin.

Perinnerakentamiseen epäilemättä yhdistyy ajatus alkuperäisestä, luonnonmukaisemmasta ja muovittomammasta elämästä, mielellään lähellä luontoa. Vanhaa halutaan vaalia, antaa sille uusi elämä. Estetiikka monipuolistuu, kauniita hirsiä ei enää välttämättä peitetä, vaan sisäseinissäkin saa näkyä kaunis ja elävä puun pinta. Perinteisillä tavoilla valmistetut tapetit ja maalit ovat arvossaan.

Lue Millan ja Markun tarina täältä!

Perinnerakentajan ostoslistalla muovitonta, lateksitonta ja hengittävää

Kun hirsirakennuksen eristäminen on asumismukavuuden ja energiatehokkuuden nimissä ajankohtaista, täytyy materiaaleihin kiinnittää huomiota, aivan kuten Raatihuoneen remontissa. On syytä valita materiaali, joka hengittää yhdessä rakennuksen kanssa. Eristemateriaaleista puukuitu on juuri sellainen, puukuitueristeen valmistus alkoi USA:ssa 1920-luvulla.

Ekovilla-eristeen materiaali on kierrätettyä puukuitua. Kuidun sisällä on solukko, joka sisältää runsaasti ilmaa ja jossa ilma pysyy paikallaan muodostaen tehokkaan lämmöneristeen. Tämän lisäksi Ekovillassa on myös kuitujen väleissä runsaasti eristävää ilmaa, joka on saatu aikaiseksi hiertämällä kuituja valmistusvaiheessa ainutlaatuisella tavalla. Näin kuiturakenteista tulee lyhyitä, pörröisiä ja toisiinsa lomittain tarttuvia, ja ne muodostavat kuohkean, hyvin ilmaa sisällään pitävän lämmöneristeen, joka ei ole herkkä virtauksille ja joka sallii rakennuksen luonnollisen hengityksen.

Hengittävä eriste vaatii hengittävän ilmansulun, joka tiivistää rakennuksen sisävaipan. Paperista valmistettu ilmansulku sopii ainoastaan hygroskooppisten, eli hengittävien eristeiden pariksi.

Hiilineutraali eriste on ympäristöteko

Perinnerakentaja tiedostaa rakennuksensa ja projektinsa aiheuttaman hiilijalanjäljen usein varsin hyvin. Perinnekohteeseen valikoituukin rakennuksen vaatimusten mukaisesti hengittäviä puupohjaisia eristemateriaaleja, jotka samalla ovat vastuullinen ympäristöteko: puupohjaiset materiaalit sitovat hiiltä tehokkaasti ja usein niiden valmistaminen on energiatehokasta.

Ekovilla valmistetaan puukuidusta, hyödyntäen jo käytössä kiertäneitä luonnonvaroja. Rakennuksen käyttöiän tultua täyteen on Ekovilla edelleen uusiokäyttökelpoista.

Ekovillan raaka-aineet saadaan tehtaiden lähialueilta, läheltä kasvukeskuksia. Usein rakennettavat kohteetkin ovat lähellä, eikä logistiikka ei kuormita ympäristöä. Ekovillan tuotantoprosessissa käsityö yhdistyy energiatehokkaaseen teknologiaan. Lopputuloksena kilo valmista puhallusvillaa sitoo 1,2 kiloa hiilidioksidia. Myönteisten ilmastovaikutusten lisäksi Ekovilla on miellyttävä myös kodin sisäilman kannalta: hengittävä ja turvallinen Ekovilla on saanut rakennusmateriaalien päästöluokituksen M1, mikä takaa sen, ettei eristeestä ei haihdu sisäilmaan haitallisia aineita.

 

Jutussa on käytetty Raahen matkailuoppaiden tarjoamaa tietoa Raatihuoneesta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Ekologinen Ekovilla

Ekologisuuden merkitys rakentamisen ostopäätöksissä kasvaa

Lisäeristyslaskuri kertoo vuotuiset säästösi kun teet lisäeristyksen