Eristeelle on töitä kesälläkin

Kun kotia halutaan jäähdyttää, katse hakeutuu kohti ilmalämpöpumppuja, vaikka toimiva ratkaisu on tarjolla eristemarkkinoilla. Ja mikä on Ekovillan bonus helteiden kodin asumismukavuudelle?

Lämmöneristäminen kylmänä aikana on useimmille itsestään selvää – talo täytyy pitää lämpimänä. Jos tuntuu vetoa ja kotona viluttaa, tiedetään, että yläpohjan lisäeristäminen on toimiva apu. Tehokas eriste pitää lämpimän ilman sisällä, jolloin kotona on leppoisan lämmintä ja lämmityskulut pysyvät hallinnassa.

Kesän helteiden tullen kotia halutaan jäähdyttää. Usein katse hakeutuu kohti ilmalämpöpumppumarkkinoita, vaikka varsin toimiva ja edullinen ratkaisu löytyy rautakaupan eristekatoksesta tai Ekovillan asiantuntijoilta. Ilmalämpöpumpun hankinta on ihan hyvä ajatus, mutta lisäeristäminen voi pienentää merkittävästi lämpöpumpun viilennystehontarvetta ja näin kutistaa kodin jäähdyttämisestä syntyviä kuluja.

Näin se eriste toimii

Kesällä lämmöneriste toimii ihan samalla periaatteella kuin talvellakin, eli se hidastaa lämmön siirtymistä väärään paikkaan.  Talvella halutaan pitää kylmä loitolla, eikä kesälläkään huvita liiaksi hiota.

Helteellä kodin yläpohjan, eli välikaton tai kotoisammin vintin, lämpötila voi nousta 60 – 80 asteeseen. Lämpö siirtyy rakenteita pitkin sitä hitaammin,  mitä paremmin ne ovat eristetty ja sitä nopeammin mitä heikompi eristekerros on. Ohentuneet eristekerrokset voivat nostaa kodin lämpötilaa reippaasti  ja kodin jäähdyttämisestä voi tulla kiusallisen kallista.

Riittävän tuhti eristekerros ennaltaehkäisee rakennuksen ylikuumentumista ja parantaa asusmismukavuutta. Lisäeristämistä ei kannata lykätä syksyyn kylmää aikaa odotellen. Aina on hyvä aika lisäeristää, myös kesällä!

Hengittävän Ekovillan bonus kodin jäähdyttämiseen

Lisäeristäminen siis kannattaa, vuoden ympäri ja monista syistä.  Hengittävällä Ekovilla-eristeellä on kuitenkin vielä yksi tärkeä ässä hihassaan:

Ekovilla-eristeellä on suuri kosteuskapasiteetti. Se tarkoittaa sitä, että Ekovilla-eriste voi sitoa itseensä ilmankosteutta menettämättä eristysominaisuuksiaan. Ekovilla sitoo, siirtää ja luovuttaa ilmankosteutta ympäristön tilanteen mukaan:

Kesäisin ulkoilman yöllä viiletessä ilmankosteus nousee. Mietipä vaikka kesäistä aamukastetta! Samalla tavalla kosteutta sitoutuu myös rakenteeseen ja eristeeseen.

Päivällä kun aurinko lämmittää rakennetta, hengittävään Ekovillaan sitoutunut kosteus höyrystyy ja haihtuu takaisin ilmaan. Kosteuden haihtuminen jäähdyttää rakennetta ja koti pysyy vilpoisampana.

Joskus aivan yksinkertaiset ratkaisut ovat parhaita! Hengittävä eriste on loistava ja kestävä valinta suomalaisiin olosuhteisiin kosteudenkäsittelykykynsä ansioista. Mikä parasta, Ekovillan voi asentaa lisäeristeeksi myös kivivillan tai lasivillan päälle parantamaan eristävyyttä ja kosteudenhallintaominaisuuksia.

 

Onko aika katsastaa kotisi yläpohja ja lisäeristämisen tarve?

Maksuton lisäeristyskartoitus

Anna asiantuntijamme auttaa!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

 

Lue myös:

 

Kesämökin eristäminen kannattaa

Opas eristeen ostoon

 

Lähteet:

  • Hengittävä Puukuiturakenne, Wood Focus Oy (2002)
  • Dynaaminen puukuiturakenne, VTT-CR-00672-16 (2016)