Ekovilla – hiiltä sitova kotimainen eriste

Kotimaista Ekovillaa on kehitetty vuosikymmeniä. Se on paitsi erinomainen eriste, myös hiiltä sitova ratkaisu. Ekovilla sitoo enemmän hiiltä kuin sen tuottamisessa syntyy. Ekovilla valmistetaan pääosin suomalaisesta kierrätyspaperista.

Kotimaista Ekovillaa on kehitetty vuosikymmeniä. Se on paitsi erinomainen eriste, myös hiiltä sitova ratkaisu.

Kymmeniä metrejä pitkän uunin kidasta työntyy pehmeää, monta metriä leveää eristelevyä, jota leikkurin pyörivät terät viipaloivat oikeanlevyisiksi, siisteiksi soiroiksi. Konsernin toimitusjohtaja Antti Ollikainen nappaa käteensä leikkurista jäävän pienen hukkapalan.

”Tietääkseni tämä on maailman ainoa eriste, joka sitoo enemmän hiiltä kuin sen tuottamisessa syntyy”, hän esittelee pehmeää tuotetta.

Ekovilla valmistetaan pääosin suomalaisesta kierrätyspaperista. ”Kun paperi päätyy talojen rakenteisiin, siitä tulee hiilivarasto – raaka-aineen sisältämä hiili sitoutuu pitkäksi aikaa sen sijaan, että se muussa käytössä vapautuisi ilmakehään.”

Ekovillan raaka-aineena käytettävä paperi tulee läheltä, joten sen kuljettaminenkin aiheuttaa hiilipäästöjä mahdollisimman vähän. Prosessissa keräyspaperin joukosta poistetaan ensin kiiltävä aikakauslehtipaperi. Loput kuidutetaan ja tuotannosta syntyvä eriste päätyy suomalaisten talojen seiniin sekä ylä- ja välipohjiin.

”Tuotteemme on eristyskyvyltään erittäin hyvä. Erityisen hienoa on sen kyky tasata kosteutta. Se tekee talon lämmöstä miellyttävää”, Ollikainen sanoo.

Kosteuden tasaaminen perustuu siihen, että paperi on puukuitua, ja siksi eriste kykenee ottamaan ja luovuttamaan ilmassa olevaa kosteutta tilanteen mukaan. Tämä varmistetaan Ekovillan omalla ilmansulkupaperilla, joka mahdollistaa molempiin suuntiin hengittävän rakenteen.

Kotimainen ja kotimaahan kehitetty

Ekovillaa saa niin puhallusvillana kuin levynä, ja sen vahvuus on suomalaisuus. ”Emme ole ison kansainvälisen yrityksen haarakonttori, vaan kaikki tuotekehitystä myöten on omissa käsissä. Ekovilla on tutkimusten mukaan Suomen tunnetuin eriste”, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Kimmo Pyörälä.

”Meillä on laaja palveluverkosto kaikissa Suomen kolkissa ja lähes kaikki tunnetut talovalmistajat käyttävät meidän villaamme.”

Ilmastokeskustelu käy kuumana kaikilla toimialoilla, eikä rakennusteollisuus ole poikkeus.

”Vastuullisuus ja kiertotalous ei koske vain villaamme. Meillä tuotteet myös pakataan kierrätettyyn muoviin, ja se kiertää työmailta taas uuteen käyttöön”, Pyörälä kertoo.

Toimitusjohtaja Ollikainen sanoo, että kuluttajien vaatimukset sekä rakennusalan ja -teollisuuden asenteet ovat muuttuneet viime vuosina hurjasti. ”Tällainen vastuullinen tuote on tässä ajassa kova juttu. Tuotteemme on pitkän ponnistelun tulos, ja olen siitä todella ylpeä.”

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Ekovilla on aidosti ekologinen eriste

Ekovilla puhallusvilla, levyvilla ja puru

Ekologisuuden merkitys rakentamisen ostopäätöksissä kasvaa