Oikein lisäeristetty koti on lämmin koti

Lisäeristä kotisi lämpimäksi.

”Lämmin ja vedoton koti on onnellisen perhe-elämän edellytys. Suomessa on pitkät ja pimeät talvet ja joudumme oleskelemaan neljän seinän sisällä melkoisen osan elämästämme toisin kuin etelän maissa, joissa suurin osa ajasta vietetään avoparvekkeella tai muutoin ulkona.

Kun näin on, meillä pitää olla kunnolliset ja lämpimät kodit asuaksemme. Kodin tulee olla viihtyisä, jotta nuorisommekin pysyisi sen piirissä eikä kuluttaisi aikaansa liian paljon kodin ulkopuolella, jolloin se jää vähemmälle osalle vanhempien myönteisestä vaikutuksesta. Lämpimän kodin teknilliset edellytykset ovat lämpöä pitävät seinät ja välikatot”.

(Lähde Tako-tehtaan ohjekirja Lämmin koti vuodelta 1949.)

Tuossa Takon kirjasessa kerrottiin viisaita asioita hyvän eristyksen vaikutuksista jo miltei seitsämän vuosikymmentä sitten. Ajateltiin lämpimän kodin olevan onnellisen perhe-elämän edellytys, puhumattakaan sen vaikutuksesta nuorison hyvinvointiin.

Totta toinen puoli, mutta emme suinkaan väitä, että eikö vetoisessakin kodissa asuisi onnellinen perhe. Ja saattaa se Pokemoneja jahtaava nuorisokin olla vanhempiensa kanssa ihan tyytyväinen oloonsa.

Mutta jos talon yläpohjassa on vähän villaa, ja vaikka sanotaan että raha ei tee onnelliseksi, saattaa rahan hukkaaminen huonon eristyksen takia tehdä rauhattomaksi. Ainakin rahapussia vahtivan hinta- ja ympäristötietoisen talonomistajan. Meillä on kuitenkin rauhoittava tieto siitä miten asia korjataan. Takon eristämisoppaassa käytiin läpi lämpimän kodin teknillisiä edellytyksiä, joten eiköhän mekin pysytä niissä menemättä onnellisen elämän muihin tekijöihin.

Millainen on lisäeristetty lämmin koti?

Se on muutakin kuin tolkuttoman paksu eristekerros. Se perheen oma koti, jota ei saa pilata rahankiilto silmissä myydyllä ja hätäisesti tehdyllä lisäeristyksellä. Ymmärtämättä miten eri materiaalit toimivat keskenään. Usein tarvitaan ammattitaitoa ja ongelmat ratkaisevaa kartoitustyötä.

Varsinkin vanhojen talojen ullakoille on kerätty vuosikymmenten saatossa tarpeellista ja varsinkin tarpeetonta tavaraa. Eristeiden pinnalla voi olla kattohuopapalasia, muovia tai jotain sellaista, johon kosteus pääsee tiivistymään aiheuttaen jopa mikrobikasvustoa. Kaikki ylimääräinen tavara pois!

Tarkistettava on myös piipun kunto. Jos havaitaan halkeamia tai pahoja rapistumia, korjataan ennen lisäeristystä. Myös piipun paloeristystä on nostettava uuden eristepinnan yläpuolelle. Ennen lisäeristämistä kannattaa siis kartoittaa eristettävät kohteet myös mahdollisten vaurioiden varalta. Yläpohjassa voi olla pieniä rakentamistarpeitakin ennen eristystä.

Siksi olemme tehneet selkeän lisäeristysoppaan, jossa on huomioitu eri vuosikymmenten talojen erityispiirteitä ongelmineen ja ratkaisuineen. Opas on tarkoitettu pien– ja rivitalojen asukkaille, jotka suunnittelevat yläpohjan lisäeristämistä. Ja jos jotakin jää epäselväksi, kannattaa kysyä apua nettisivujemme chatin kautta.

Artikkelin kirjoitti: Ilkka Romppainen